O nama

Dragi ljubitelji filma i kina, dobrodošli na portal Kinoljubac.

Kino i filmovi – ako bih se sada osvrnuo iza sebe, bilo bi vrlo jednostavno za shvatiti zašto toliko volim pokretne slike na velikom ekranu. Film je za mene uvijek bio poput posebnog jezika, nešto poput zbirke riječi koja se ne uči u školi, već koja se osjeća u mraku kino dvorane. Vrijeme koje provedete gledajući neki film i to na posebnom mjestu poput kina, stvara nešto posebno radi čega i takva mjesta, baš kao i to provedeno vrijeme čine posebnima. To ‘nešto’ je zapravo sve. Ako bi me sada pitali kada sam točno zavolio filmove, onda vam taj odgovor ne bih mogao dati, jer to nije trenutak, već dugotrajni osjećaj koji traje vječno. Filmovi su mi oduvijek bili poput sakupljanja sličica u najljepši mogući album, prepun različitih priča. Sve te priče rađale su i stvarale trajne uspomene na jedan svijet koji smo doživjeli kroz čaroliju i magiju filma.

Da, filmovi su srce, oni su otkucaj koji nikad ne prestaje, a gdje je srce, onda negdje mora postojati i duša. Srce bez duše, baš kao i duša bez srca, jednostavno nisu potpuni, ma koliko god bili prekrasni. Srećom, srce filma ne kuca bez duše, jer svoju najstrastveniju i najposebniju ima u KINU, jednom čarobnom mjestu koje te otkucaje kuca najstrastvenije i najjače. Duša filmofilskog srca samo na prvi pogled može izgledati mračna i tamna, ali ona je sve samo ne to – ona je prepuna svjetla, poput najlipšeg spektra na filmofilskom nebu. Odrastati uz otkucaje filmskog srca i uz dušu kina, smatram najvećom mogućom srećom. Ako sam mogao biti u kinu, gledati u mraku dvorane film na velikom ekranu, onda za mene jednostavno nije bilo druge opcije. Netko će reći kako su filmovi bijeg od stvarnosti, međutim ja ću reći sasvim suprotno. Ne, filmovi nisu bijeg, već suočavanje s onim što nosimo u sebi u sigurnosti tog svijeta kojeg nakratko posjetimo.

Iskreno, filmovi su i glavni razlog zašto sada ovo uopće pišem. Jer ne samo da su mi pomogli u teškim životnim periodima, već su me i oblikovali kao osobu kakav sam danas. Filmovi su razlog zašto nikada nisam posustao od svih osobnih strahova, već su me tjerali da se suočim s njima. Srećom, iz svih tih bitki na kraju sam izašao kao pobjednik, ponajviše jer sam uz sebe imao najbolje moguće saveznike. Nakon toga mi je sudbina u život poslala jedno prekrasno biće, osobu sa kojom sada živim najljepše filmsko životne priče. Nekako uvijek volim misliti kako mi je upravo film kroz svoje otkucaje poslao osobu koja je trebala mom srcu. Ona je moja duša koja je nedostajala mojim otkucajima da budu snažni. I zato nije uopće čudno što nas je upravo zajednička ljubav prema filmovima spojila, jer ako netko može razumjeti srce i dušu dvoje strastvenih filmofila, onda je to upravo srce filma i duša kina.

Moram priznati da sam dugo skrivao svoju strast i ljubav prema filmu. Kada nemate podršku u onome što volite, onda često i sami pomislite kako je to sve skupa bezveze i čisto gubljenje vremena, jer kako takvi vole reći – to nije stvarni život. Srećom, shvatio sam, i to upravo zahvaljujući filmovima, kako ne postoji veće bogatstvo u životu nego kada pronađeš nešto što te ispunjava i čini sretnim. A kada još uz to imaš osobu s kojom možeš dijeliti tu ljubav i strast, onda znaš da si najbogatiji čovjek na svijetu.

Srce i duša koji se podupiru, vole i podržavaju, stvorilo je i hrabrost da se kroz pisanu riječ pokaže koliko se vole, osjećaju i dišu filmovi. Trebalo mi je dosta vremena da uopce pomislim da svoje emocije vezane uz najlipšu i najmagičniju umjetnost ne skrivam sebično samo za sebe. Siguran sam da nije bilo moje srodne duše, kako nikada ne bih ni skupio hrabrosti da svoje filmofilske otkucaje podijelim sa drugima. Ovim putem se zato želim zahvaliti svima vama koji ste mi sa svakim novim tekstom koji bih objavio na društvenim mrežama slali hrpu podrkše i prekrasnih komentara. Ne mogu vam opisati koliko mi je to sve značilo, i zato vam još jednom od srca hvala. Nadam se da ćemo se i dalje čitati na portalu koji postoji i zbog svih vas, te kako je ovo samo nastavak jednog lipog filmsko životnog prijateljstva.
Glavni cilj ovog portala biti će usmjeren na ljubavi i strasti prema filmovima, posebice prema onima na velikom ekranu. Osim čitanja filmskih recenzija, na portalu ćete moći pronaći najnovije vijesti iz svijeta filma, baš kao i trailere za nadolazeće kino naslove. Vjerujem da ćete posebno uživati u kategoriji ‘kina diljem svijeta’ gdje će vas moja Angie upoznati sa brojnim magičnim mjestima kino čarolije. Također, na portalu ćete moći čitati i neka intimnija filmska razmišljanja kroz kategoriju ‘kinoljubac povjerljivo. Naravno, nismo zaboravili i najdugovječniju emisiju o filmu – Kratki rezovi, te vječno mladog urednika i voditelja Tonča Bibića, čija ćete razmišljanja također moći gledati na portalu. Naravno, biti će tu još noviteta, ali za sada nećemo baš sve otkrivati, neka nešto ostane i mala misterija.
U vremenima kada mnogi okreću leđa kinima iz raznih razloga, mi smo nekako ponosni što smo u ovim tužnim vremenima i dalje ostali vjerni onome što najviše volimo – gledanju filmova u kinu. Sada, u vremenima korone, jos jače i intenzivnije, jer smo na taj način željeli pokazati koliko nam je stalo do kina, ali ne samo kina, već i ljudi koji tamo rade, jer i na njih gledamo kao na svoje filmofilske prijatelje. Kino i filmovi će za nas uvijek biti puno više od samog gledanja, jer to je nama jednostavno način života. Koliko su nam toga u životu filmovi pružili, i koliko će nam uvijek pružati, to im nikada nećemo moći vratiti. Ali oni to od nas ni ne traže. Međutim, ono što mogu i što ću zajedno sa svojom filmofilkom činiti sa još više strasti, svakao je davanje ljubavi prema kinu i filmovina.
Sama činjenica da je upravo iz te ljubavi i nastao ovaj portal, mene čini neopisivo sretnim. Sve i da postoji jedna osoba koja će radi kinoljupca zavoljeti filmove i kino, meni će srce biti veliko i ispunjeno poput čarolije filma i magije kino ekrana.
Vole vas vaši kinoljupci – Anđela i Jure…